19.9 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci zile de libertate

Cinci zile de libertate

Doi deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Craiova vor sta cinci zile la Mănăstirea Tismana şi vor picta icoane, pe care le vor dona înainte de Paşte. Acţiunea este o premieră pentru România: deţinuţii sunt scoşi în societate neînsoţiţi de cadrele din penitenciar.

 

 

GORJ. Doi deţinuţi, condamnaţi pentru infracţiuni de omor şi încarceraţi la Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Craiova, vor avea parte de cinci zile de libertate. Cei doi tineri, împreună cu un educator-instructor şi preotul penitenciarului doljean, vor sta câteva zile la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj. În această perioadă, tinerii vor picta mai multe icoane pe lemn şi sticlă, pe care le vor dărui (sau vor încerca să le valorifice) în preajma Sărbătorilor de Paşte.

Adam Hoca şi Andrei Iepur au fost condamnaţi pentru omor şi au ispăşit mai bine de şapte ani de detenţie. Copii pe vremea când au fost încarceraţi, cei doi s-au maturizat, bucurându-se de respectul şi admiraţia educatorului care i-a îndrumat în aceşti ani. „Lucrez cu deţinuţii minori de 15 ani şi cu aceştia doi, de şapte ani. În tot acest timp, am învăţat să nu privesc un copil delincvent prin prisma a ceea ce a săvârşit, ci să încerc să-l ajut să găsească o cale, să se schimbe în bine, pentru că există bine în fiecare dintre noi. Dacă a ucis pe cineva nu înseamnă că trebuie să-l uităm, şi-a primit pedeapsa meritată. Trebuie să le demonstrăm că ne pasă de ei şi să le oferim afecţiune, aşa se vor schimba şi ei în bine“, a spus Mircea Bîrchi, instructor-educator în cadrul PMT Craiova.

 

Mâini măiestre şi glas de înger

 

Proiectul „Mâini măiestre şi glas de înger“ a fost iniţiat de conducerea PMT Craiova împreună cu Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, a Mitropoliei Olteniei. Cei doi deţinuţi şi cei care îi însoţesc vor rămâne la Mănăstirea Tismana până vineri, 11 aprilie, când va fi organizată şi o expoziţie cu operele realizate în această perioadă de cei doi artişti: „La realizarea acestui proiect participă doi tineri privaţi de libertate cu aptitudini artistice, care au beneficiat de o permisie de ieşire din penitenciar. Alături de mine, în această „permisie“, îi însoţeşte părintele capelan Iulian Dimieru. Lucrez cu aceşti tineri de mai bine de şapte ani şi este prima oară în istoria sistemului de detenţie din ţara noastră când doi deţinuţi încarceraţi pentru omor ies în societate, neînsoţiţi de cadrele de ordine de la PMT Craiova. Această acţiune este un semnal că nu trebuie să ne fie teamă de aceşti copii, care au plătit pentru faptele lor şi care s-au schimbat în bine. Acum sunt alţi oameni, total transformaţi. Forţa educaţiei este mai importantă decât detenţia rigidă. Vizita la Mănăstirea Tismana şi cele cinci zile petrecute aici nu ar fi fost posibile fără ajutorul Fundaţiei Mitropoliei, care s-a implicat mereu în acţiunile de educare a tinerilor încarceraţi“, a precizat Mircea Bîrchi, instructor de educaţie şi asistenţă psihosocială din cadrul PMT Craiova.

 

„Am învăţat ce este încrederea şi ce minuni face dragostea“

 

Adam Hoca are 24 de ani şi a primit la 16 ani o condamnare de 11 ani pentru omor. Mai are două săptămâni şi se va elibera, executând, astfel, aproximativ opt ani de închisoare. Andrei Iepur are 22 de ani şi a fost condamnat tot pentru omor. Pasiunea pentru pictură au descoperit-o amândoi în perioada petrecută în spatele gratiilor, fiind ajutaţi şi de profesorul Dan Ciocan, de la Fundaţia „Cuvântul care zideşte“. „Pentru mine, a picta înseamnă a evada din lumea penitenciarului, de a găsi liniştea unei alte lumi. Nu am vrut să se întâmple fapta pentru care am fost închis, dar, ajuns aici, m-am schimbat, şi asta numai datorită cadrelor. Mi-au arătat ce înseamnă afecţiunea şi respectul, am învăţat ce este încrederea şi ce minuni face dragostea. După ce voi ieşi, voi picta în continuare, voi încerca să-mi câştig existenţa din pictură. Am avut mai multe expoziţii, chiar şi în Scoţia. Tot timpul găsesc să pictez ceva care-mi place: scene religioase, peisaje, natură moartă“, a povestit Adam Hoca.

Andrei Iepur a mărturisit că va petrece bucuros aceste cinci zile la Mănăstirea Tismana: „Vom ţine post, ca adevăraţii pictori de icoane, vom merge la slujbe şi vor fi câteva zile foarte frumoase. Chemarea către artă am simţit-o în penitenciar, în urmă cu trei ani. Câteva dintre lucrările mele au ajuns la diverşi ambasadori, la prieteni. După ce voi ieşi din închisoare, intenţionez să-i fac mamei un portret“, a spus băiatul.

Expoziţie în faţa mormântului Sfântului Nicodim de la Tismana

 

La sfârşitul perioadei de libertate, cei doi deţinuţi vor organiza o expoziţie cu picturile realizate. Vernisajul s-ar putea să aibă loc la mormântul Sfântului Nicodim, de la Mănăstirea Tismana. La expoziţie vor participa şi alţi 18 deţinuţi tineri de la PMT Craiova. „Cei 18 se vor alătura celor doi tineri, pentru a participa la slujba de sfinţire a celor 800 de icoane realizate, la expoziţie şi la pelerinajul organizat la sfintele mănăstiri Crasna, Sfânta Treime Strâmba – Jiu şi Schiturile Cioclovina I şi II, unde vor fi dăruite icoane. La cele peste 800 de litografii aplicate pe suport de lemn au mai lucrat alături de cei doi încă cinci deţinuţi. Aici am putut să venim numai cu doi şi
i-am ales pe cei mai merituoşi dintre ei. Cu toţii au muncit foarte mult. 100 de icoane vor fi trimise la Bucureşti, unde Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) va organiza o expoziţie cu picturile realizate de minori încarceraţi. Banii din vânzarea acestor lucrări ne vor fi trimişi la PMT Craiova şi vom achiziţiona materiale“, a mai declarat Mircea Bîrchi. Atât instructorul, cât şi preotul de la PMT Craiova au spus că au foarte multă încredere în cei doi artişti şi sunt convinşi că nu vor exista probleme în această perioadă petrecută la Tismana. Proiectul „Mâini măiestre şi glas de înger“ are ca scop pregătirea reintegrării sociale a deţinuţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII